HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELENMaak kennis met: Tomas van de Velde van Obs Eduard van Beinum

31 januari 2022  |  tekst: Loes Koolhof  |  fotografie: Foto Tomas: Megin Zondervan. Foto team: Studio Oostrum.

Van dj in de nacht naar leerkracht overdag. Tomas van de Velde heeft zijn leven volledig omgegooid. De Rotterdammer, opgegroeid in Blijdorp, kwam in 2019 tot besef dat hij een ander pad wilde bewandelen. Hij koos voor het onderwijs en ging de uitdaging aan. Tomas startte in 2020 aan het zij-instroomtraject bij stichting BOOR. Hij werkt op Obs Eduard van Beinum in Hilligersberg. En ondanks de pittige coronatijd heeft hij het onwijs naar zijn zin op deze basisschool.

 

Verkopen

Tomas is leerkracht van groep 4 en daarnaast is hij verantwoordelijk voor de PR & communicatie van zijn school. Dat ligt in lijn met zijn leven als dj en organisator van feesten en festivals. Daar moest hij altijd zichzelf en zijn evenementen verkopen. Nu “verkoopt” hij zijn school. Eduard van Beinum zit in de laatste fase van een grondige verbouwing. Het gebouw wordt van top tot teen aangepakt. Ook het schoolplein krijgt een totale metamorfose. In maart 2022 is de opening van het nieuwe, eigentijdse gebouw.

 

Complete verbouwing

“Er was niks meer over. Alleen de buitenmuren zijn blijven staan”, vertelt Tomas. “Alles wordt aangepakt. Vlak voor de voorjaarsvakantie van 2022 is de verbouwing gereed. Onze Eduard van Beinum is dan heerlijk fris en helemaal van deze tijd. We krijgen een prachtig nieuw leerplein en glazen puien. Als ik eerlijk ben, de school was er hard aan toe. Op dit moment stralen we niet uit wat we zijn. We zijn daarin soms ietwat verlegen. Zonde, want we zijn een school met karakter, waar iedereen elkaar kent en je mag zijn wie je bent. Een school voor toekomstige wereldburgers.”

 

Naast de verbouwing in de school krijgt ook de buitenkant een nieuw uiterlijk. Het schoolplein gaat volledig op de schop. Leerlingen, ouders en het team zijn samen aan de slag met het ontwerp. En dat is niet alles want ook de website en het logo worden in een nieuw jasje gestoken. “Beide gingen al jaren mee en zijn daardoor wat versloft” legt Tomas uit. Het nieuwe logo en de website (www.eduardvanbeinum.nl) worden binnenkort gelanceerd.

 

Zij-instroomtraject

Het zij-instroomtraject vindt Tomas dikwijls een zware kluif. “Het is gelijktijdig werken en leren. Zowel theoretisch als praktisch. Ik leer ontzettend veel en heb lol in mijn werk, maar soms vraag ik me ook af waar ik de tijd vandaan moet halen om mijn opdrachten voor de pabo te maken. Gelukkig is het traject te overzien. Het is nu even wat jaren bikkelen, maar ik weet waar ik het allemaal voor doe. Ik kan niet wachten tot ik mijn diploma heb.”

 

Naast de dagen op Eduard van Beinum spendeert de meester ook tijd met zijn pabo klasgenoten. Hun achtergronden zijn divers, van kunstgeschiedenis tot bedrijfskunde. Tomas: “Ikzelf heb een bachelor in social work. De diversiteit en verschillende invalshoeken binnen de groep zij-instromers geven ons veel inzichten tijdens de lessen. Bovendien kunnen we onze kennis en ervaring inzetten op de scholen waar we werken. Dat zien we echt als win-winsituatie.”

 

Feest met iedereen

De verbouwde school opent haar deuren en het schoolplein na de voorjaarsvakantie. Dit wordt gevierd met leerlingen, ouders en buurtgenoten. Tomas kan niet wachten tot dat moment.

REACTIES MAAK KENNIS MET: TOMAS VAN DE VELDE VAN OBS EDUARD VAN BEINUM

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE
Plaatsen