HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELEN



Nieuwe plannen voor het voortgezet onderwijs op Zuid

“Als je wilt dat Rotterdam-Zuid zich ontwikkelt, is onderwijs daar een mooi vehikel voor”

10 april 2018  |  tekst: Perron 14 / Dorieke Hammink  |  fotografie: Jan van der Meijde & Tineke de Lange

Het voortgezet onderwijs op Rotterdam-Zuid wordt de komende jaren grotendeels anders georganiseerd. Naar verwachting zal vanaf augustus 2023 het voortgezet onderwijs van de drie schoolbesturen zich vooral op drie locaties concentreren, namelijk Stadionpark (rond de Kuip, de sportcampus en het nieuwe stadion), Hart van Zuid (rond Ahoy en het Motorstraatgebied) en Kop van Zuid/Katendrecht. Op elke locatie komen scholen die met elkaar samenwerken en waarvan de opleidingen op elkaar aansluiten. Met de komst hiervan vindt de jeugd van Rotterdam-Zuid op drie makkelijk met het openbaar vervoer bereikbare locaties een gevarieerd aanbod aan opleidingen met volop kansen om door te stromen. Er blijven ook scholen in andere buurten. 

 

Voor de scholen van BOOR is de grootste verandering dat de Hugo de Groot, school voor mavo/havo/vwo in Charlois, op termijn gaat verhuizen naar de Kop van Zuid. Paul Scharff, directeur, geeft aan dat hij blij is met de plannen. “Ik ben er uitermate tevreden over. Ja, ik ben blij dat er iets gaat gebeuren. Hiervoor zijn twee redenen. Ik zie dat in Rotterdam-Zuid vraag en aanbod nog onvoldoende op elkaar aansluit. En dan heb ik het vooral over havo en vwo. Dit leidt tot noodlijdende scholen en kwaliteitsverlies. Tweede reden is dat het toch mooi is als kinderen die in Rotterdam-Zuid wonen ook in Rotterdam-Zuid op school gaan. Er gaan nu elke dag duizenden kinderen Rotterdam-Zuid uit. En als je wilt dat Rotterdam-Zuid zich ontwikkelt, is onderwijs daar een mooi vehikel voor.”

 

Verder als havo/vwo

Voor de Hugo de Groot betekenen de plannen niet alleen een verhuizing, maar de school zal na de verhuizing ook verder gaan als school voor havo en vwo. De mavo-afdeling gaat naar de Hef, een school van BOOR in de Afrikaanderwijk. Scharff: “Ik snap dat je hiervoor kiest als je wilt dat kinderen van de Kop van Zuid en Laan op Zuid niet meer de brug overgaan. In dat licht vind ik het een logische stap dat Hugo de Groot een havo/vwo wordt. Hierdoor is het kansrijker. Aan de andere kant doet het mij wel pijn. Over vijf jaar is een stukje van mijn school, de mavo, niet meer mijn school. Ook al weet ik dat deze kinderen op die andere school uitermate goed bediend zullen worden. Maar er is nog iets anders. Hier op de Hugo de Groot komen veel kinderen die extra behoefte hebben aan taal, rekenen en structuur. Ik weet dat dit pretentieus klinkt, maar ik vind dat mijn leraren erg goed zijn met deze kinderen aan de hand te nemen en te helpen. En dat is niet makkelijk. Maar ik geloof er ook heilig in dat leerlingen leren van andere leerlingen. Het mooie van dit plan is het leerlingenbestand van Hugo de Groot op de Kop van Zuid diverser wordt. Met als gevolg dat kinderen in contact komen met kinderen die ze normaal niet of nauwelijks zouden tegenkomen. En nogmaals, leerlingen leren van leerlingen dus een meer divers leerlingenbestand heeft voor kinderen die dit contact nodig hebben een positief effect.”

 

De wereld van cultuur

De afgelopen jaren hebben alle scholen op Zuid geïnvesteerd in verdere kwaliteitsverbetering. Ook de Hugo de Groot. “We zijn hier op de Hugo de Groot veel bezig met taal en rekenen. Dit leidt tot een diploma. De prijs die je hiervoor betaalt is dat veel gebieden, die niets met een diploma te maken hebben, zoals cultuur, buitenactiviteiten en kunst, ondergeschoven kindjes blijven. Wat we de afgelopen jaren gedaan hebben, is dat we in elk schooljaar met modules hebben gewerkt waarin deze zaken aan bod kwamen. Kinderen komen hierdoor in aanraking met een wereld die zij niet kennen. Als je ze echt naar het HBO en de universiteit wilt krijgen en je wilt dat ze daar slagen, dan moeten we ze ook iets bieden aan de cultuurkant. Denk aan kennis van de wereld, een museum hebben gezien en een keer buiten Rotterdam-Zuid zijn geweest. Ze halen er geen diploma mee, maar het maakt ze wel gelukkiger als ze later de maatschappij instappen en ze deze beter begrijpen. Het is simpel, als ze het niet komen halen, moeten wij als school het ze maar brengen.”

 

Lees hier verder voor meer informatie en een volledig overzicht van de veranderingen. Op de website www.onderwijs010.nl is meer te lezen over de achtergronden en de actuele ontwikkelingen.
Wanneer alles volgens plan verloopt, gaan de scholen op de nieuwe locaties in augustus 2023 open. Dit is onder meer afhankelijk van de gebiedsontwikkelingen op de Kop van Zuid en Stadionpark. Iedere leerling die nu voor een school kiest, kan er zeker van zijn dat de leerling ook op deze school het diploma kan halen. Voor de huidige leerlingen verandert er in dat opzicht de komende jaren nog niets.

REACTIES NIEUWE PLANNEN VOOR HET VOORTGEZET ONDERWIJS OP ZUID

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE




Plaatsen