HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELENIdeeën over de stad van morgen

Leerlingen van de Schalm ontwerpen speurtocht voor de IABR

17 juni 2016

De Internationale Architectuur Biennale Rotterdan (IABR) heeft tot 10 juli een tentoonstelling in de Fenixloods II op Katendrecht. De tentoonstelling gaat over the next economy. En als er wordt gesproken over The Next Economy, kan de next generation (de kinderen) niet worden vergeten. Het gaat ook over hun toekomst. In welke stad wonen, werken en leven zij over dertig of vijftig jaar? En wat vinden zij daar zelf van? Hoe moeten bijvoorbeeld de huizen er dan uit zien? En wordt er in elektrische auto’s gereden of helemaal niet meer in auto’s?

 

Speciaal voor IABR–2016–THE NEXT ECONOMY hebben de kinderen van de plusklas van De Schalm onder leiding van leerkracht Regina IJsselstijn en initiatiefneemster Karla de Witte van Het Verhalenhuis Belvédère een speurtocht door de tentoonstelling samengesteld. Tijdens het volgen van deze route kunnen ook andere kinderen ideeën opdoen over hoe de stad van morgen er uit zou kunnen zien. In welke stad wonen, werken en leven onze leerlingen over dertig of vijftig jaar? En wat vinden zij daar zelf van? Hoe moeten bijvoorbeeld de huizen er dan uit zien? En wordt er in elektrische auto’s gereden of helemaal niet meer in auto’s? 

 

Veel werk verzet

De leerlingen hebben hier samen met hun begeleiders Regina en Karla veel werk aan gehad. Toen zij met het project begonnen was er nog weinig zichtbaar, ze moesten het vooral doen met informatie op papier en hun eigen voorstellingsvermogen. Ze hebben de tentoonstelling in opbouw bezocht. Ook kregen ze een masterclass van de curator van de tentoonstelling en alle ongeveer 60 projecten op papier. Uiteindelijk hebben de leerlingen 13 projecten uitgekozen die hen aanspraken. Daarnaast kregen de leerlingen ook les van Elke Scheffers, een specialist in speurtochten.

 

Na deze lessen werd de tentoonstellingsruimte nog een keer bezocht, omdat het opbouwen bijna klaar was en de eigenaars van de projecten hun tafels aan het inrichten waren. Zo konden de leerlingen deze mensen vragen stellen. De leerlingen maakten terug op school vragen (en antwoorden) en werkten ze aan de lay-out. In de laatste week voor de tentoonstelling hebben de leerlingen hun eigen speurtocht gelopen zodat ze kleine foutjes konden corrigeren. Een officieel bedrijf heeft de speurtocht verder vormgegeven.

 

Speurtocht met schoolgenoten

Op 2 juni hebben andere leerlingen van de Schalm uit de groepen 4, 5, 7 en 8 de speurtocht ook gelopen. De plusklaskinderen die de tocht gemaakt hebben stonden allemaal bij een project als tafelgids. Hierdoor konden zij de andere kinderen iets vertellen over de projecten. Dit was een groot succes, overal liepen kinderen die nadachten over de ideeën van en voor de toekomst.

 

De speurtocht is gratis en kan opgehaald worden bij de kassa. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot de tentoonstelling. Meer informatie op de website van het IABR http://iabr.nl/nl/bezoek/info16
 

 

REACTIES IDEEëN OVER DE STAD VAN MORGEN

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE
Plaatsen