HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELEN



Veerkracht en het elastiekje

Blog over agressie in het onderwijs

17 april 2023  |  tekst: Marjel Sterrenburg

Een ouder staat briesend in de kamer van de directeur.

“Weet je wat jij moet doen? Jezelf eens goed laten nakijken of je wel wijs bent in je hoofd? Ik zou maar opletten, want ik weet waar je woont! De schade die je mijn kind en mijn gezin aandoet is enorm, en het doet je helemaal niets. Gek word ik van alle hulpverleners, want niets helpt”.

De directeur weet de ouder met zachte hand uit de kamer weg te krijgen, en met hulp van een collega ook uit het schoolgebouw. Het juridisch team van BOOR wordt gebeld, want zo’n incident vraagt om actie. Juridisch advies wordt gegeven, maar is slechts een klein aspect van het grotere probleem.

Maatschappelijke trend

Op een school komt alles samen. De spanningen vanuit de samenleving, gezinnen, individuen en samenwerkingspartners. Probeer maar eens in deze werk- en leefomgeving het hoofd koel te houden en het hart warm.

 

Er lijkt momenteel een pijnlijke trend gaande. Mensen komen tegenover elkaar te staan en lijken niet meer in staat te zijn om met elkaar de dialoog te voeren. Niet voor niets voert SIRE campagne onder de titel ‘Verlies elkaar niet’.

 

Na de scholensluiting vanwege corona bestaat geen ‘back to normal’. Onderwijsvertraging moet worden ingehaald. Sociale vaardigheden zijn stoffig geworden. Sociaal-emotionele groei is even gestagneerd. De lat ligt hoog. Scholen, ouders en leerlingen zitten vol verwachtingen. Toch kan school niet álles oplossen en zeker niet alleen.

 

Blijven werken aan verbinding en veerkracht

De directeur uit de casus heeft de verbinding met ouders samen met haar team en samenwerkingspartners opnieuw kunnen leggen. De drijfveer van school spreekt bijna voor zich: het belang van de leerling. Professionals op scholen staan er vaak mee op en gaan er mee naar bed. Het is kenmerkend voor de sector en kan ook een valkuil zijn.

 

Hoe behouden we met elkaar de veerkracht om agressie op te vangen, de juiste stappen te zetten en niet de rek uit ons elastiekje te verliezen?

Een vraag die niet alleen binnen stichting BOOR actueel is, maar ook bij onze samenwerkingspartners zoals gemeente Rotterdam, zorgpartners enwijkteams.

 

Laten we het gesprek blijvend voeren, met elkaar. Er is namelijk altijd iets te doen aan agressie.

Belofte Veilig en verbonden

Veiligheid is een basisvoorwaarde om onderwijs te geven en te verzorgen. Vanwege de toenemende urgentie op het onderwerp veiligheid is ervoor gekozen om dit belangrijke thema op te nemen als één van de vijf beloftes in het strategisch meerjarenbeleidsplan van stichting BOOR “Sta Open”. Belofte 3 Veilig & Verbonden heeft een prominente plaats en de volle aandacht van alle professionals van BOOR. Per mei 2023 start een adviseur veiligheid bij stichting BOOR zodat veiligheid een centrale en structurele plek krijgt binnen de organisatie.

 

Handige links:

Omgaan met agressie op het werk - Slachtofferhulp Nederland

Agressief gedrag - School en veiligheid

 

Marjel is juridisch (beleids)adviseur, klachtenfunctionaris en blogger van stichting BOOR. Ze is daarnaast actief als toezichthouder binnen het voortgezet onderwijs. Marjel is moeder van drie tienerzonen. Groot liefhebber van de basketbalsport en superheldenfilms. Als geboren en getogen Brabantse met Rotterdamse genen prima op haar plaats binnen BOOR.)

REACTIES VEERKRACHT EN HET ELASTIEKJE

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE




Plaatsen