HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELEN“Een stadion vol mensen die mijn naam roepen; dat zou mooi zijn!”

30 juni 2022  |  tekst: Karin Koolen  |  fotografie: Jantine Muilwijk

De zomervakantie is in aantocht. Ook Leonie Kerklaan van OBS Finlandia verheugt zich op een lange, zonovergoten en vooral ook welverdiende strandvakantie. De lessen bouwen af, er wordt veel buiten gespeeld. Voor deze laatste editie van BOOR magazine van dit jaar toogden wij naar Delfshaven. Een leuk gesprek over voetbal, Campus Nederland en familie. En voetbal.

 

Leonie Kerklaan (11) is net de voetbal aan het oppompen voor een partijtje met haar klasgenoten als de juf haar op het schoolplein benadert. Heeft ze zin in een interview? Ze mag ook op de foto! Zonder aarzelen legt Leonie haar bezigheden neer en loopt met ons mee, de moedersleutel van de klaslokalen van OBS Finlandia stevig in de hand. We passeren de receptie en nemen de trap naar boven. Routineus kiest Leonie een ruimte uit en draait de deur van het slot.

 

Sportdrank

Ze zit in groep 7, vertelt ze als we plaatsnemen. Samen met haar vader en moeder woont ze twee minuutjes wandelen van school. Haar oudere broer woont met zijn vriendin en dochtertje in Delft. Leonie’s nichtje is nu bijna vier.

“Ik zit hier als sinds de peuterklas”, herinnert ze zich. “Of was het de kleuterklas…” Ze twijfelt nu. Nee, de peuters, besluit ze dan. Ze hoort inmiddels bij het meubilair. Het is gelukkig een leuke school. “Een lekker fit school”, licht Leonie toe. “Dat betekent dat we veel bewegen en vaker gym hebben. In de kleine pauze moet je fruit eten, in de grote pauze brood. En we drinken melk of water. Een flesje sportdrank of fris mag niet - het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt voor je gezondheid.”

 

Veerkracht

Misschien dan ook niet verwonderlijk dat Leonie het thema ‘overgewicht’ koos voor Campus Nederland. Ze is een van de drie leerlingen uit haar klas die deelneemt aan de pilot die eind oktober van start ging. Acht verschillende Rotterdamse basisscholen werken in die pilot samen met Campus Nederland aan een innovatief en baanbrekend onderwijsprogramma. Geen ‘rekenen en taal’ maar een focus op zaken als zelfontwikkeling, doorzettingsvermogen en veerkracht. Kortom: vaardigheden waarmee kinderen sterk en toekomstbestendiger worden. Elke deelnemende school selecteerde in totaal vijftien leerlingen die meedoen.
Leonie: “Twee of drie keer per week krijgen we - twee klasgenoten en ik - les van Nisrine. Zij is heel leuk en aardig! Ze heeft een apart lokaal waar ook dankbaarheidsmuur en een kwaliteitenmuur is. Je weet van tevoren niet wat je gaat doen. Soms is het knutselen, andere keren een challenge of met elkaar praten over een onderwerp.”

 

Mosterd

Toen alle deelnemers in oktober een eigen thema moesten kiezen, koos Leonie voor overgewicht. “Gewoon”, haalt ze haar schouders op, “dat leek me wel interessant. Ik heb inmiddels veel geleerd over overgewicht. Over hoe het komt en wat we eraan zouden kunnen doen. Waarom is gezond eten duurder dan ongezond eten? Ik zag laatst een filmpje op YouTube van een man die, als experiment, elke dag vijftien cheeseburgers at. Aan het eind van de week was hij heel ziek.”

Vooral is het ook leuk dat je even úit de klas mag, voegt ze aan haar gepassioneerde betoog toe. Vooral als je net een vak hebt dat je stom vindt. “Andere leerlingen zijn soms best jaloers.”
Leonie lacht ineens. “Bij een challenge kregen we laatst eens een soort quiz. Als je de vraag goed had, kreeg je een snoepje. Bij een fout antwoord moest je een lepeltje mosterd nemen. Toen hadden we allemaal de slappe lach. Campus was wel echt mijn lievelingsvak.”

 

Kluppie

Voetbal is Leonie’s grote passie. En als we passie zeggen, dan bedoelen we passie. Iedere pauze speelt ze met haar klasgenoten maar ook bij haar eigen vereniging in Schiedam, waarmee ze onlangs kampioen is geworden, haalt ze haar hart op. Ze is verdediger. En als het ook maar even kan, trapt ze een balletje met haar nichtje, die het stiekem al best goed kan.
“We wonen natuurlijk dichtbij bij het Sparta-station”, vertelt ze. “Dat is mijn vaders kluppie. We kunnen de supporters letterlijk horen juichen en roepen als we buiten voor ons huis zitten.” Of ze zelf voor Sparta is? Toch wel, omdat haar vader het zo leuk vindt als ze winnen. Maar nu ook een beetje voor het Portugese SL Benfica (Lissabon), waar haar moeder haar hart aan verloor.

 

Volgend jaar gaat Leonie naar groep 8. En daarna? “Ik wil heel graag naar het Thorbecke. Daar zit een vriendin van mij nu. Op die school is er heel veel ruimte voor topsport. “Want haar grote droom is voetballer worden. Het liefst bij de vrouwenvoetbalclub Paris Saint-Germain. “PSG is écht mijn club. Ik beeld me vaak in dat ik het veld oploop voor een grote wedstrijd en dat iedereen mijn naam roept.” Ze glimlacht stralend. “Dat zou zo mooi zijn.”

 

Dame

Het is tijd voor de foto. De fotograaf heeft haar studio opgebouwd en wacht geduldig tot Leonie haar kant oploopt. “Nee”, zegt Leonie dan. Ze schudt stellig haar hoofd op het voorstel om met haar voetbal voor de foto te poseren. Wat behalve sportief is Leonie ook een echte dame. Ze is blij dat ze vandaag hetzelfde zwarte jurkje draagt dat ze ook voor de schoolfoto, vorige week genomen, aantrok.
Ze verdwijnt even de gang in, keert een paar minuten later terug met een grote houten kist. Het is haar Campus Nederland kist. De onderkant is krijtachtig zwart, de rand is beschilderd met blauwe en roze stippen. ‘Leonie’, staat er in zwarte letters tussen. Maar het mooiste is het deksel, met hoge vlammen in geel en rood.
“Aan het begin van Campus Nederland mochten we onze kisten zelf beschilderen. Ik heb er erg mijn best op gedaan.”
Als ze de kist kort opent, zien we haar schriften en werkboek liggen.

 

Vakantie

Het zijn de laatste dagen voor de grote vakantie. Leonie moet nog een video over overgewicht presenteren waarmee ze haar deelname aan Campus Nederland afrond. Drie dagen na aanvang van de zomervakantie vertrekt ze met haar familie richting Kaapverdië, het geboorteland van haar moeder. Een welverdiende vakantie na een jaar van corona en hard werken.
“Ik kan bijna niet wachten. We hebben daar een huisje vlakbij het strand waar alle familie naartoe komt.” Zon, zee en strand, kortom. En ook daar zal natuurlijk het nodige balletje getrapt worden.

REACTIES “EEN STADION VOL MENSEN DIE MIJN NAAM ROEPEN; DAT ZOU MOOI ZIJN!”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE
Plaatsen