HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELEN



Nelson Mandela in een nieuw jasje

22 februari 2024  |  tekst: Mariëlle Broekhuizen

Jaren is er naar uitgekeken. Het gloednieuwe schoolgebouw voor basisschool Nelson Mandela. De verf is nog maar net droog wanneer de leerlingen na hun kerstvakantie voor het eerst het gebouw binnen lopen. Alles oogt fris, ruikt nieuw en de inrichting sluit helemaal aan bij de visie van de school op onderwijs.


De Nelson Mandela staat voor ambitie, respect en toekomst. Dit zijn de kernwaarden van de school die ze inzetten om het maximale te halen uit hun leerlingen. En de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden naar het vervolgonderwijs. Die elementen waren de basis voor het ontwerpteam van het schoolgebouw. Er is een duidelijke keuze gemaakt voor een traditionele inrichting. Dit geeft de leerlingen duidelijkheid over wat er van hen verwacht wordt in- en buiten het klaslokaal.


Indeling

De onder- midden- en bovenbouw zijn opgedeeld in zones met zitjes, leerpleinen en bibliotheken. De grote, centrale aula is, met een tribunetrap, heel geschikt voor musicals, schoolfeesten en andere bijeenkomsten. De ruime ouderkamer wordt gebruikt voor ontmoetingen met ouders en wijkgenoten, want de school heeft een ook een sociale rol met hun ligging midden in de Afrikaanderwijk.


Comfort en duurzaamheid

Zowel voor de leerlingen als de leerkrachten is het een feest om het pand in gebruik te nemen. Op het vlak van comfort en duurzaamheid scoort de Nelson Mandela hoge ogen:

 

  • Het gebouw is volledig BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) gerealiseerd;
  • Er zit een warmte en koude opslag in de bodem: een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of kou op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om te verwarmen en om te koelen;
  • Het dak is voorzien van zonnepanelen om te voorzien in de energiebehoefte;
  • Hoge isolatiewaarden en kierdichtheid voor een optimale warmtehuishouding;
  • Veel aandacht voor akoestiek en verlichting voor een zo prettig mogelijke leeromgeving.

 

Gevoel

Dat zijn de feiten. En, hoe voelt het om te werken en te leren in dit gebouw? Dat vroegen we schooldirecteur Norine Meinster:


‘Nelson Mandela is een prachtige school. Dat waren we al maar nu is de schil er omheen ook fantastisch. Het is een cadeau om in zo’n mooi gebouw te werken. We zijn erg tevreden met het eindresultaat en hopen hier jaren vooruit te kunnen. Voor onze leerlingen is het een prachtige plek om zich te ontwikkelen en voor te bereiden op hun middelbare schooltijd.’

Verschillende fasen

Bij bouwprojecten onderscheiden we verschillende fases. De fase van de businesscase is voor de afdeling huisvesting van BOOR het startpunt. De businesscase geeft inzicht in de kosten, haalbaarheid, complexiteit en looptijd van het project. Als een project is goedgekeurd door de gemeente Rotterdam – die financieel verantwoordelijk is voor de onderwijshuisvesting – begint de ontwerpfase. Via verschillende stappen, van structuurontwerp tot technisch ontwerp, komen we bij de fase van aanbesteding. Daarna breekt de periode van realisatie aan: de bouw! Tot we uitkomen bij het einddoel: het in gebruik nemen van het nieuwe pand. Benieuwd naar bouwprojecten van BOOR? Onder andere in dit artikel geven we een toelichting: Artikel #BOORiMagazine | BOOR bouwt! | BOOR iMagazine

 

REACTIES NELSON MANDELA IN EEN NIEUW JASJE

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE




Plaatsen