HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELENGeef nooit op

“Mensen denken misschien dat leerlingen uit het speciaal onderwijs niet kunnen werken, maar dat kunnen we zeker!”

12 december 2016  |  tekst: www.beercoo.nl

Eén van de dingen die BOOR doet is de samenwerking zoeken met bedrijven om leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) werkervaring op te laten doen. Er wordt onder andere samengewerkt met Beercoo, een regionaal schoonmaakbedrijf waar (samen)werken met plezier voorop staat. Hamza, één van onze leerlingen van vso De Hoge Brug, heeft het afgelopen school- en schoonmaak jaar ervaring opgedaan bij dit bedrijf. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen periode?


Hamza vertelt hoe hij bij Beercoo terecht is gekomen: “Een lerares vroeg of ik in de vakanties wilde werken. Dat wilde ik wel, thuis blijven heeft geen zin!” Hamza’s eerste klus was vakantie-schoonmaakwerk op één van onze basisscholen. “Ik werd om 6:45 uur opgehaald en toen zijn we gaan schoonmaken bij een school; de toiletten, gang, keuken en gymzaal. Het schrobben van de vloeren vond ik het leukste om te doen,” aldus de enthousiaste Hamza.


“Ik spaar voor mijn rijbewijs”

Inmiddels heeft Hamza naast het werk in de vakanties ook twee dagen in de week stage gelopen op Beercoo’s afdeling portieken. “Nu is mijn stage klaar en ga ik zes weken fulltime bij Beercoo werken. Ik spaar voor mijn rijbewijs, mijn theorie heb ik al.”


Rayonleider Bert de Vries heeft Hamza nu onder zijn hoede: “Klanten waarderen hem, hij is rustig, netjes en secuur. Afgelopen vrijdag is hij samen met een collega voor het eerst vrijwel zelfstandig in wooncomplexen aan het werk geweest. Daarbij heeft hij zelf vooraf aan de klant gevraagd of er bijzonderheden waren. En achteraf of deze mee wilde lopen om te kijken of alles zo naar wens was. Dat deed ie hartstikke goed. Hele dikke duim voor Hamza!” Zelf ervoer Hamza het zo: “De eerste keer zelfstandig was wel spannend. Het was een uitdaging om zelf uit te zoeken waar we naar toe moesten, welke sleutels we nodig hadden en wat er gedaan moest worden.”


Wat vind je van schoonmaakwerk? “Schoonmaken is niet alleen voor meisjes. Vies daar houd ik niet van. Ik vind het fijn om lekker schoon te maken en bezig te zijn. Het werk is altijd leuk. Met mensen werken en meer leren. En dat mensen blij met mij zijn. Eerst was ik verlegen en nu gaat dat beter. Wat ik heb geleerd bij Beercoo? Schrobben, waterzuigen, dat je bij scholen in toiletten altijd goed op de muren moet letten en nog veel meer. Op school heb ik dat ook laten zien” vertelt Hamza met een brede grijns op zijn gezicht. “Maar ook hoe je met klanten moet praten.”


“Geef nooit op!”

Bert: “Ik heb Hamza aangeboden om vast bij ons in dienst te komen. Maar hij heeft zich zo goed ontwikkeld dat hij – helaas voor ons – toch door gaat met school. Super natuurlijk.” Hamza legt uit: “Ik wilde vroeger al automonteur worden. Maar iedereen zei altijd ‘dat ga je niet halen’. Geef nooit op. En proberen is gratis. Daarom heb ik een test gedaan en nu mag ik toch naar het MBO. En kan ik in het weekend en in vakanties bij Beercoo blijven werken, want Beercoo is een leuk bedrijf. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om voor hun te werken. Mensen denken misschien dat leerlingen uit het speciaal onderwijs niet kunnen werken, maar dat kunnen we zeker!”

 

REACTIES GEEF NOOIT OP

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE
Plaatsen