De afdeling Huisvesting en Inkoop werkt aan nieuwbouw- en grote renovatieprojecten voor de scholen van BOOR. Minder bekend is het dagelijks en projectmatig onderhoud waar deze afdeling zich mee bezighoudt. Bas Holleman, projectleider beheer en onderhoud, was het afgelopen jaar verantwoordelijk voor de herstelwerkzaamheden van lekkage bij OBS de Pijler op de Kop van Zuid. “Er is zoveel aangepakt, dat je bijna kan spreken van een renovatie.”
Toen Miranda Verharen twee jaar geleden startte als directrice op OBS de Pijler, wist ze niet wat ze zag. Het water liep langs de muren, emmers stonden verspreid over de vloer, plafonddelen hingen los... “Het leek wel een hink-stap-sprong tussen de handdoeken en de teilen. Het was echt niet gezond.” Normaal gesproken lost Huisvesting een dergelijk probleem op, maar in dit geval was de situatie ingewikkelder. De Pijler ligt op de begane grond van een appartementencomplex, met galerijen op de eerste verdieping waar veel water bleef staan. Hierdoor vormde de school als het ware het ‘afvoerputje’ van het hele gebouw erboven en was de woningbouwvereniging dus verantwoordelijk voor de lekkages. Bas: “Zij zaten middenin een transitie, waardoor dit probleem maar niet aangepakt werd.”
Meer dan herstel
Door de nodige druk uit te oefenen zijn de lekkages uiteindelijk verholpen door de woningbouwvereniging. In de voorjaarsvakantie, zodat de kinderen zo min mogelijk last hadden van de werkzaamheden. “Het was een behoorlijk natte week”, zegt Bas. “Die jongens hebben in de stromende regen staan werken.” Aansluitend is de school nog een extra week dicht geweest, zodat er genoeg tijd was om de lekkages volledig aan te pakken. Miranda: “We zijn die week overgestapt op het oude corona-protocol van afstandsonderwijs. Gelukkig hadden we die ervaring en konden zowel het team als de ouders snel schakelen. Iedereen zag de noodzaak van de situatie in; er moest nú iets gebeuren.”
Zachte tinten
Vervolgens bespraken Bas en Miranda wat er nodig was om van de school weer een fijne plek te maken. Zo werd op advies van Bas het speellokaal in het midden van de school - dat de grootste schade had opgelopen - niet alleen volledig hersteld, maar zijn ook de glazen jaren 80 blokken vervangen door een wand met grote ramen die het speellokaal verbindt met de school. Verder koos Miranda voor een nieuwe kleurstelling; harde, primaire kleuren zijn vervangen door lichte, zachte tinten die rust brengen in het gebouw.
Slopen en breken
Alle herstelwerkzaamheden zijn zoveel mogelijk tijdens de vakanties uitgevoerd; van het vervangen van plafonds tot het aanpakken van het stucwerk en het herstellen van complete toiletgroepen. Ook bleken bepaalde wanden niet helemaal in orde. Deze zijn tijdens de zomervakantie gesloopt en opnieuw opgebouwd. Bas: “Kijk, schilderwerk kan eventueel tijdens lesuren gedaan worden, maar sloop- en breekwerk, dat gaat gewoon niet. Wij hebben daar duidelijke afspraken over moeten maken met de aannemers, want er was geen mogelijkheid om uit te lopen. Daar hebben wij van beheer en onderhoud steeds heel strak op gezeten.”
Compleet andere school
Inmiddels zijn de werkzaamheden een heel eind gevorderd. “Ik denk dat we in de zomervakantie alles zo goed als af kunnen ronden”, zegt Bas. “We zijn dan anderhalf jaar bezig geweest. Ik vind echt dat we trots kunnen zijn op het resultaat; het lijkt een compleet andere school. Normaal hou ik me vaak bezig met kortere projecten die minder zichtbaar zijn, maar dit is een verschil van dag en nacht.” Miranda: “Het korte lijntje met Bas, zijn advies en alle praktische zaken die hij mij uit handen kon nemen, hebben gezorgd voor een hele prettige samenwerking. We hebben een fijne plek gecreëerd voor onze leerlingen en leerkrachten. De onrust die hier voelbaar was toen ik hier begon, die is verdwenen. Ik voel me heel tevreden; er hangt weer rust in de school.”