HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELENLeren in een professionele cultuur

‘De kwaliteit van het onderwijs staat weer centraal'

Intensief verbetertraject bij BOOR werpt vruchten af

12 januari 2016

Afgelopen jaar vond op ruim dertig openbare scholen in Rotterdam een monsteroperatie plaats om de kwaliteit op een hoger plan te tillen. Na een audit bij álle leerkrachten is per school een verbeterplan gemaakt en stroopten alle betrokkenen de spreekwoordelijke mouwen op. Met resultaat. ‘Het is een feestje om de opgaande lijn in de prestaties te zien,’ zegt Huub van Blijswijk, voorzitter CvB van stichting BOOR.

Lees het volledige artikel

De laatste jaren verkeerde BOOR financieel in zwaar weer. In 2014 werd een financiële crisis dankzij ingrijpen in de begrotingen afgewend. Sinds zijn aantreden in augustus 2013 is bestuursvoorzitter Huub van Blijswijk niet alleen bezig om de organisatie financieel op orde te krijgen, maar ook om de onderwijskwaliteit te verbeteren. ‘Het aanbieden van goed onderwijs is onze corebusiness. Kinderen hebben daar recht op. Toen ik hier begon, hadden we te veel (zeer) zwakke scholen. Alle hens moesten aan dek om ze weer op het juiste niveau te krijgen.’

Collegiaal leren in de lerende school

‘Leren op de werkvloer is het meest effectief'

04 november 2014

Je collega’s benutten om beter te worden in je vak. Dat klinkt simpel en is het ook, zeggen trainers van de masterclass Collegiaal Leren. In het onderwijs is de saamhorigheid en betrokkenheid op het werk groot, zegt trainer Tijn Nuyens. 'Collegiaal leren gaat een stap verder. Door elkaar kritisch te bevragen en gebruik te maken van elkaars inzichten ontwikkel je jezelf.' In het onderwijs zijn leerkrachten te vaak eilandjes op zichzelf, betogen Nuyens en Buijs. Je probeert goed te zijn in wat je doet, je richt je op je eigen taak, maar houd je ook de totale kwaliteit in het oog? Juist een wij-gevoel en wij-cultuur binnen scholen draagt bij aan de kwaliteitsverbetering en het werkplezier. Door samen te bepalen wat belangrijk is, ontwikkelt zich een kwaliteitsbewustzijn.

Lees het volledige artikel

Bij collegiaal leren geven collega’s feedback, waardoor de ontwikkeling van leerkrachten gestimuleerd wordt en een professioneel lerende cultuur ontstaat. Het is leren op de werkvloer met soms de persoonlijke ontwikkeling en een andere keer de schoolontwikkeling als vertrekpunt, afhankelijk van de vorm van collegiaal leren waarvoor wordt gekozen. Met als ultieme doel de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.